Z szynki robię rewelacyjny, szybki gulasz. Każdy, kto go raz spróbował, prosi o przepis

Dodano:
Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami Źródło: Shutterstock / stocksolutions
Gulasz z szynki to pyszny pomysł na tani obiad dla rodziny. Zrobiłam go już nie raz, a zawsze zbierał same pochwały. Koniecznie spróbuj.

Gulasz z szynki po raz pierwszy zrobiłam zupełnie przypadkiem. W lodówce udało mi się skutecznie ukryć kawałek wędzonej szynki i znalazłam go w zasadzie w ostatnim momencie, by skusić się na zjedzenie. Musiałam więc zadziałać sprytnie i przygotowałam ciepłe danie z jego udziałem. Dodałam kilka warzyw, przy okazji uszczuplając zapasy z zamrażalnika. Wyszło naprawdę smacznie.

Jak zrobić gulasz z szynki?

Przygotowanie taniego obiadu dla rodziny zaczęłam od podsmażenia pokrojonej wędzonki na odrobinie tłuszczu. Potem dodałam aromatyczne przyprawy, cebulkę, czosnek i pieczarki. Podsmażyłam wszystko, zalałam bulionem i gotowałam wraz z bobem i ziemniakami. Na koniec podkręciłam jeszcze smak ziołami. Wyszło znakomicie.

Przepis: Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami

Pyszny i tani obiad dla rodziny, który nie zajmie wiele czasu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
309 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g wędzonki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 g ziemniaków
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 100 g mrożonego bobu
  • 100 g drobnych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówWędzonkę pokrój na niezbyt duże kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą, osusz i przetnij na połówki. Mrożony bób przelej wrzątkiem. Marchewkę obierz, pokój w nieco grubsze talarki. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin, posiekaj osobno.
  2. Smażenie cebulki z wędzonką i grzybamiNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż wędzonkę. Następnie wrzuć cebulę i zeszklij ją. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz w ziarnach. Po chwili wrzuć jeszcze pieczarki. Smaż na niezbyt dużym ogniu, aż grzyby lekko się zredukują.
  3. Gotowanie gulaszu z szynkiDo podsmażonych produktów wlej bulion. Wrzuć bób, marchewkę oraz ziemniaki. Gotuj całość do miękkości warzyw (10-15 minut). Na 3 minuty przed końcem wrzuć kukurydzę. Dopraw potrawę majerankiem, słodką papryką i solą oraz pieprzem.

Jak podać gulasz z szynki?

Do tego taniego obiadu potrzebny jest prosty i dostarczający węglowodanów dodatek. U mnie jest to najczęściej sycąca i bardzo smaczna kasza pęczak, którą gotuję osobno w osolonym wrzątku (2 i 1/3 szklanki wody na 1 szklankę kaszy, 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem). Na talarze trafia zawsze kilka łyżek ugotowanego ziarna. Zamiast niej sprawdzi się też kromka pełnoziarnistego pieczywa.

Inne warianty taniego obiadu z wędzonką

W gulaszu z szynki świetnie odnajdą się inne mrożone warzywa. Jeśli masz pod ręką zielony groszek, kalafior czy brokuła śmiało je wrzuć. Pamiętaj tylko, że ich przyrządzenie zwykle trwa około 5 minut, a więc krócej niż gotowanie ziemniaków czy bobu. Wybierz więc odpowiedni moment na ich dodanie.

Zamiast pieczarek do sycącego obiadu dla rodziny możesz też dodać boczniaki. Myślę, że kolejny raz spróbuję wersji z tymi grzybami marynowanymi w sosie sojowym i odrobinie słodkiego syropu klonowego. Po upieczeniu zawsze mi smakowały i moim zdaniem tutaj też będą pasowały.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...